dinkel


Date: 2011-11-24 / Time: 16:11:00
Kategori: Allmänt / 0 Kommentarer

Precis hemkommen efter ett besök på gårdshandeln som finns en liten bit utanför stan. Nyttigheter som dinkelflingor och dinkelkli fick följa med mig hem.
På det ska jag baka bröd och göra gröt. Ett tips - byt ut vetemjölet i pannkakorna mot dinkelmjöl för lite nyttigare pannkakor.

Det speciella med dinkel är att ingen förädling skett och därigenom har de ursprungliga egenskaperna behållits. Jämfört med vete skiljer sig dinkel näringsmässigt på några punkter - dinkel är mer lättsmält då glutenet består av en högre andel vattenlösliga proteiner. Proteinhalten är högre, ca 13 %. Andelen järn, koppar, magnesium och zink är större. Energiinnehållet är högre samt även halten nyttiga fettsyror. Dinkel innehåller väsentligt mer B-vitamin.
Dinkel finns i många former, till exempel helkorn, fullkornsmjöl, mjöl, flingor, mannagryn och pasta. Dinkelmjöl kan ersätta vetemjöl i såväl mat som bakning.
Källa.



 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback